معرفی داروی فینگولیمود
داروهای خوراکی یکی از درمانهای بیماری مالتیپل اسکلروزیس می باشند . یکی از این داروها ، قرص فینگولیمود میباشد که چندین شرکت ایرانی این قرص را تولید کرده اند.
معمولا درایران این دارو به عنوان خط دوم درمان توصیه میشود. یعنی بیمارانی که به نوعی به هرکدام از داورهای تزریقی قبلی واکنش داده باشند و یا پاسخ مناسبی به درمان با آنها نداده باشند ، فینگولیمود برای آنها تجویز میشود.
برای بررسی بیشتر آزمایشات خاص شامل شمارش تعداد سلولهای خونی ، آنزیمهای کبدی ، آزمایش ادرار و بررسی سابقه ابتلا به آبلا مرغان قبل از تجویز فینگولیمود ، توسط پزشک معالج درخواست میشوند. همچنین با توجه به شرایط بیمار امکان دارد MRI هم درخواست شود.
اولین نوبت مصرف داروی فینگولیمود در بیمارستان زیر نظر یک پرستار آموزش دیده در این حیطه انجام میشود تا بیمار از نظر ضربان قلب و واکنشهای حساسیتی تحت نظر باشد. این کار به منظور پیشگیری از بروز عوارض قلبی دارو از جمله کاهش تعداد ضربان قلبی و آریتمی های خاص انجام میشود.
بیمار باید در فواصل زمانی دو هفته ای بعد از مصرف نوبت اول و سپس هر سه ماه یکبار از نظر آنزیمهای کبدی و شمارش سلولهای خونی مورد بررسی قرار بگیرد. از جمله عوارض قابل کنترل فینگولیمود ، کاهش تعداد لنفوسیتهای خونی و افزایش آنزیمهای کبدی هستند که معمولا با تغییر در تعداد مصرف دارو توسط پزشک معالج قابل رفع میباشند.
یکی از عوارض مهم این دارو ، بروز نوعی واکنش چشمی خاص می باشد که ماکولار ادما نام دارد و بلافاصله با قطع داروی فینگولیمود زیر نظر پزشک معالج رفع میشود.
افزایش ریسک ابتلا به عفونتها خصوصا عفونتهای ادراری ، تناسلی و ریوی یکی دیگر از عوارض فینگولیمود میباشد. لذا به بیماران توصیه میگردد که حین مصرف این دارو ، توصیه های بهداشتی به منظور کاهش ریسک عفونتها را رعایت نمایند.
درضمن به دلیل عوارض متعدد جنینی، به خانمهای در سنین باروری توصیه میشود که روی این دارو باردار نشوند و حتما یک روش جلوگیری از بارداری مناسب حین مصرف این دارو داشته باشند.
نویسنده: دکتر رزیتا دوستی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.